Mūziķis Jānis Šipkēvics dārzā «sēj» sēnes un veido augstās dobes
Šipkēvici - Zane, Jānis un dēls Kristaps.
Photo: Keita Rožāne
Jānis novērtē iespēju ielikt rokas zemē un priecājas, ka ir vieta, kuru iekopt.
Photo: Keita Rožāne
Jānis veic meža darbus.
Photo: Šipkēvicu privātais arhīvs
Šūpoles, kur baudīt klusumu un siltos vasaras vakarus.
Photo: Keita Rožāne
Saimnieka paštaisītā paaugstinātā dobe. Kā Jānis saka, vislabākās dienas, kad veikt dārza darbus, ir lietainās.
Photo: Keita Rožāne
Jānis gatavojas dārza darbiem.
Photo: Keita Rožāne
Mazie stirnu buciņi, kuri dzīvo turpat netālu esošajā mežā, jaunajam kastaņkokam apgrauzuši zarus, tāpēc tie jāapsmērē ar brūču ziedi.
Photo: Keita Rožāne
Materiālu sagāde pirms paaugstinātās dobes kastes gatavošanas.
Photo: Keita Rožāne
Dēļu griešana.
Photo: Keita Rožāne
Kastes skrūvēšana.
Photo: Keita Rožāne
Pirms kastē ber augsni, kas sastāv no melnzemes, kūdras un mēslojuma, tajā ieklāj agrotīklu.
Photo: Keita Rožāne
Jaunie stādi.
Photo: Šipkēvicu privātais arhīvs
Jānis ar Zani pirms dažiem gadiem vecajā siltumnīcā.
Photo: Šipkēvicu privātais arhīvs
Garšaugu kaste ir Jāņa taisīta. Tā ir ļoti ērta, jo to ar ritenīšu palīdzību var pārbīdīt. “Man arī ļoti patīk tā ideja, ka viss ir tāds ļoti kompakts,” par dobes risinājumu saka Zane.
Photo: Keita Rožāne
Garšaugu dobe – sarkanais un zaļais baziliks, salātlapas.
Photo: Keita Rožāne
Dekoratīvie ziedi arī Jāņa pārraudzībā. “Tā visa ir Jāņa rūpala, jo puķes īstenībā ir drausmīgi smagas podos. Tā ir Jāņa kaislība. Viņu nedrīkst laist puķu veikalos,” smaidot nosaka Zane.
Photo: Keita Rožāne
Piparmētras ieteicams audzēt saulainā vai daļēji ēnainā vietā. Saules gaisma veicina ēterisko eļļu attīstību auga lapās.
Photo: Keita Rožāne
Hortenzija sākotnēji bija zilā krāsā, bet augot zaudēja šo toni un kļuva zaļa. Lai zieds atkal iekrāsotos košajā tonī, zemē jāieliek nagla, lai no dzelzs tas atgūtu krāsu.
Photo: Keita Rožāne
Kokosa šķiedras puķupods.
Photo: Keita Rožāne
Cukīni atšķirībā no kabača var ēst svaigā veidā, jo tam ir mīkstāka miza.
Photo: Keita Rožāne
Lai pasargātu augsni no izžūšanas un aizkavētu nezāļu augšanu, ap augiem ir mulča.
Photo: Keita Rožāne
Kaķene Elza ir īsta medniece un nereti savus guvumus atrāda saimniekiem.
Photo: Keita Rožāne
Kaķene Elza ir īsta medniece un nereti savus guvumus atrāda saimniekiem.
Photo: Keita Rožāne
Zem lielā ozola no ozolzīlēm izauguši mazi ozoliņi.
Photo: Keita Rožāne
Gurķis un dilles „betona dārzā”.
Photo: Keita Rožāne
Sparģeļu rinda, kura aug jau divus gadus. Pirmos gadus sparģeļus nedrīkst vākt, lai tie iesakņotos un spētu pārziemot.
Photo: Keita Rožāne
Aronijas jeb melnais pīlādzis.
Photo: Keita Rožāne
Ziedošs koks Šipkēvicu dārzā.
Photo: Keita Rožāne
Lai saglabātu vienmērīgu augsnes mitrumu, smiltsērkšķis nomulčēts ar koksnes šķeldām.
Photo: Keita Rožāne
Tā kā ap teritoriju ir meži, nereti pagalmā ienāk kāds zvērs un nogaršo koku stumbrus, tāpēc tiem apkārt tiek likti nelieli nožogojumi.
Photo: Keita Rožāne
Ar lenšu palīdzību balsta koka stumbru, lai tas augtu taisns.
Photo: Keita Rožāne
Smiltsērkšķis – tā saulainās krāsas ogas satur ļoti daudz C vitamīna.
Photo: Keita Rožāne
Lai ķirsis dotu lielāku ražu, tas regulāri jāapgriež.
Photo: Keita Rožāne
Kad egle bija izmēros mazāka un vieglāk aizsniedzama, Ziemassvētku laikā Jānis tās zaros karināja elektrisko lampiņu virtenes. “Tas ir līdzīgi kā ar bērnu – sākumā tu visur tiec klāt, bet pēc tam tu vari tikai skatīties un priecāties,” noteic Jānis.
Photo: Keita Rožāne
Piemājas dīķī dzīvo bariņš vēžu, kurus tajā salaida iepriekšējie mājas saimnieki. Vēžiem patīk dzīvot dīķos, kuri ir vismaz 2,5 m dziļi.
Photo: Keita Rožāne
“Ja dīķi netīra, tas kaut kādā brīdī kļūst kā vāze,” nosaka Jānis, tāpēc, lai kaut ko darītu lietas labā, šovasar nelielajā ūdenstilpnē ielaida septiņus amūrus, kuri ēd ūdensaugus. Tā kā dīķis atrodas tikai dažu soļu attālumā no mājas, Jānis kopā ar sievastēvu uztaisīja sētiņu. „Bija tā vērts, tagad ir drošības sajūta,” par dēla pieskatīšanu ūdenstilpnes tuvumā nosaka Jānis.
Please be aware that the LSM portal uses cookies. By continuing to use this site, you agree that we may store and use cookies on your device. Find out more